Botox en Bocouture

Botox® en Bocouture®


Botox® is een merknaam maar staat bij het grote publiek bekend als hèt cosmetische middel om een mooier uiterlijk te creëren. Het is tegenwoordig zelfs een succesvol werkwoord geworden, je ‘even laten botoxen’. Maar wat is Botox en wat doet het?


De ontwikkeling

Botox® en Bocouture® zijn geneesmiddelen die in Nederland alleen door artsen mogen worden gebruikt. Deze geneesmiddelen vallen in de groep van neuro-modulatoren en zorgen voor een verminderde spieractiviteit op de plek van inspuiting. In de cosmetische geneeskunde wordt hier handig gebruik van gemaakt door in bepaalde spiertjes met een verhoogde trekkracht aan de huid, deze sterke kracht te verzachten. Hierdoor wordt de huid veel minder naar binnen getrokken en krijgt het de kans zich te herstellen en te vernieuwen. De rimpels en groeven in uw gezicht zullen daardoor vervagen.

Beide geneesmiddelen behoren tot de groep van Botuline-A Toxinen. Het wordt geproduceerd door verschillende bacteriën waarvan Clostridium Botulinum de bekendste is. De bacterie produceert een toxisch eiwit (de toxine) wat betekent dat het een gif is. Maar net zoals met veel medicijnen gebeurt, wordt van het gif een werkend geneesmiddel gemaakt door te verdunnen en chemisch te veranderen. Deze nieuwe geneesmiddelen worden uitvoerig getest en, indien goedgekeurd, voorzien van een veilig medisch keurmerk. Van oudsher wordt Botuline gebruikt door oogartsen om bepaalde oogspier problemen te corrigeren, door neurologen om bepaalde neurologische aandoeningen (o.a. kinder-spasticiteit) te behandelen en door urologen bij spierspanning problemen van bepaalde kringspieren. Vanaf 1987 experimenteerde de Amerikaanse artsen-familie Carruthers met het middel en ontdekte per toeval dat het een mooie cosmetische invloed had op de huid rondom de oogleden. Rond de ogen verdwenen de rimpels bij het gebruik van Botox door de oogarts. Sinds deze eerste wetenschappelijke publicaties kwam een warme belangstelling voor wat de Carruthers BoTox (Botuline Toxine) hadden genoemd en ontstond een behoorlijke toeloop van mensen die dit middel ook wilde gaan gebruiken.

Vanaf het jaar 2000 kwamen verschillende merken op de markt die een Botuline-A-toxine hadden vervaardigd uit verschillende bacteriestammen. De bekendste merken van dit moment in Nederland zijn:

  • Botox / Vistabel van de Amerikaanse Firma Allergan
  • Bocouture / Xeomin van de Duitse firma Merz
  • Disport van de Franse firma Ipsen
  • Azzalure van de firma Galderma (Nestlé Skin Health)

Goed om te weten:
Wanneer u een behandeling met Botox of Bocouture overweegt, is het belangrijk dat u voor de èchte geneesmiddelen kiest. Bij Pasman Esthetics krijgt u zowel de verpakking als het flesje te zien zodat u zeker weet dat u het juiste middel krijgt. Helaas zijn er meerdere afgeleiden op de markt met een minder voorspelbare werking, vaak een heel stuk goedkoper en vaak afkomstig uit het Aziatische gebied. Ook kan het zijn dat u met een verdund middel wordt behandeld waardoor de resultaten tegenvallen. Bij Pasman Esthetics wordt in het kader van medische veiligheid alleen gekozen voor de beste producten en gerenommeerde leveranciers; daarmee kunnen wij de resultaten, de duur van het effect en de veiligheid optimaal waarborgen en controleren.


Hoe werkt een Botuline-A-Neuromodulator (BAN)?

Wanneer het prikje is gezet zal de vloeistof zich verspreiden over en tussen de spiertjes. Hier zal het zijn weg vinden naar de overgang tussen de kleine zenuwen en de spieren. Het zal in de drie dagen na injectie, worden opgenomen in de uiteinden van de vele kleine zenuwen en zich binden aan de interne bolletjes waarin de zenuwstimulatoren zitten. Nu kunnen de bolletjes deze inhoud niet meer overbrengen naar de spier zodat de spier veel minder makkelijk kan samentrekken. De spier raakt verzwakt en verminderd zijn trekkracht aan de huid. Dit effect is slechts tijdelijk. Het duurt in eerste instantie maar drie tot vier maanden waarna het weer uitwerkt en via de natuurlijke manier wordt afgebroken.Botox / Bocouture in het gezicht

Botuline-A-Neuromodulator (BAN) heeft vooral zijn effect op spieren met veel activiteit. In het aangezicht zijn dat zeker de spieren van de frons (boos kijken), het voorhoofd (verbaasd kijken), de knijpende oogspieren (tegen de zon kijken) met als gevolg veel trek aan de huid en diepe rimpels als resultaat. Maar ook andere spieren kunnen met het ouder worden meer gaan samen trekken: de spier die de mondhoek naar beneden trekt, de kin-spier met een golfbal-effect van de huid, de halsspieren die meer prominent worden aangetrokken waardoor lengteplooien ontstaan en zo zijn er nog meerdere spiertjes te vinden. Wanneer de verhouding in het gezicht tussen oprekkende en neertrekkende spiertjes wordt verstoord kan met behulp van een BAN deze verhouding weer meer in evenwicht worden gebracht.


Wanneer zie ik resultaat en hoe lang blijft het aanwezig?

Voor de procedure worden foto’s van u gemaakt die in uw medisch dossier worden gezet. Zo kunnen we achteraf duidelijk zien wat het resultaat van de behandeling is. Gemiddeld duurt het 4-5 dagen voordat het eerste effect voel- en zichtbaar wordt. Na ongeveer 10 dagen is het cosmetisch effect op zijn best waarna het drie tot vier maanden duurt voordat het effect geleidelijk weer afneemt. Naarmate u de behandeling vaker heeft ondergaan blijft het resultaat langer bestaan, soms wel tot 6 maanden.Het resultaat

U ziet het resultaat wanneer de spieren geen rimpels meer kunnen trekken en bestaande rimpels vervagen. Uw gezichtsmimiek verzacht met een ontspannen uitstraling als gevolg. Daarom worden deze middelen ook wel preventief toegepast bij jonge mensen.Vooral frons-rimpels, voorhoofd-rimpels en kraaienpootjes zijn prima te behandelen. Na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen worden herhaald. Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto’s gemaakt en wordt beoordeeld of het beoogt resultaat is behaald.

Echter, het resultaat is niet bij iedereen voor 100% te garanderen omdat niet alle personen op dezelfde manier op de behandeling reageren. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering worden waargenomen maar in 8% van de gevallen is het resultaat soms wat minder. Een enkele maal verbetert het resultaat door bij de volgende behandeling te switchen naar een andere neuromodulator. In 1-2 % van de gevallen is er helaas sprake van antistoffen tegen de Botuline-A-Neuromodulator, bij deze personen heeft de behandeling geen enkel effect.


Risico’s en complicaties

Mensen met een zenuw- of spieraandoening, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen niet worden behandeld. Dit wordt gedaan uit voorzorg. Er zijn in het algemeen geen complicaties, gevaren of nadelen bij een Botuline-A-Neuromodulator (BAN) behandeling in het cosmetisch veld. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage concentratie en lage dosering van de Botuline-A-toxine. In uitzonderlijke gevallen kan een inspuiting met een BAN een vreemd effect hebben dat tijdelijk aanhoudt. Dat is bijvoorbeeld het geval als te dicht op de wenkbrauw wordt geïnjecteerd (een ‘hangend’ ooglid is dan het gevolg) òf bij een persoon ouder dan 65 jaar waarbij het spierweefsel in het aangezicht losmaziger kan zijn geworden zodat de geïnjecteerde vloeistof zich dóór de spier heen verplaatst naar onderliggende gebieden met een verzwakking van onbedoelde spieren.

Bij Pasman Esthetics zullen wij dan ook altijd goed de afweging maken welke gebieden voor behandeling in aanmerking kunnen komen.